Presentació i comentaris

Aquest blog vol ser una guia del Rec Comtal que permeti seguir el seu traçat actual, a peu, des del seu origen a Montcada i Reixac fins la seva desembocadura a les platges de la Barceloneta, a Barcelona, recollint informació que es troba actualment molt dispersa.

Les obres efectuades a Sant Andreu en enderrocar la fàbrica de la Inoxcrom, les obres de l'AVE a la Sagrera, les de l'estació de l'Arc de Triomf estan destapant restes arqueològiques que caldria preservar. Quan l'any passat vam identificar un tram de la llera del Rec entre dues fileres de cases en el barri del Clot, vam ser conscients que encara es podia fer molta cosa per convertir en material allò que ja comença a estar només en el record. I ara que el Museu d'Història de Barcelona ha posat en marxa el Laboratori MUHBA: col·leccionem la ciutat, que vol preservar el passat més recent de la ciutat, el Rec Comtal hauria de formar part d'aquesta col·lecció per dret propi.

No és una història del Rec, però sí que se'n fan breus aproximacions que permetin situar les restes i els vestigis que ens podem trobar pel camí. No només aproximacions a la història oficial, sinó també a la memòria de qui ha viscut el Rec Comtal de prop. Això vol dir que en aquest espai hi ha de tenir cabuda la literatura i el record personal i, sempre que sigui possible, material fotogràfic que il·lustri els nostres records. En aquest sentit, la pàgina dedicada a La Sèquia Comtal i El Clot n'és un exemple. És la nostra mirada personal i la que hem pogut documentar, amb la col·laboració del Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa i dels veïns del barri, i que volem convertir en el Jardí del Rec al Clot. És important, també, tota la feina que fa el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias -gràcies a l'esforç del qual s'ha posat en marxa la creació del Parc del Rec Comtal- i l'Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu de Palomar, que custòdia el fons documental del Rec. També està previst recuperar el tram de 400 metres del Rec que travessava la plaça de les Glòries, dins el projecte del nou parc de la plaça.

Però cal fer el mateix treball sobre la resta del recorregut, recuperant, monumentalitzant o interpretant el recorregut fòssil que ha deixat empremta en la toponímia o en l'urbanisme. I com que aquesta guia vol alimentar-se de la memòria personal, caldrà la vostra col·laboració amb dades del vostre record, dels records familiars, del barri o de la literatura.

Esteu tots convidats a afegir els vostres comentaris. Podeu aportar bibliografia, fotos que il·lustrin el traçat descrit, dades, corregir els errors. Són benvingudes totes les aportacions que ens ajudin a confeccionar un mapa actual del Rec Comtal.

Autoria, propietat i normes d'ús

Tots els textos d'aquest blog són propietat d'Enric H. March, excepte quan s'expressa el contrari, com és el cas de les citacions, en què s'indica d'on han estat extretes la referència i qui n'és l'autor. Els drets d'autor estan sota la protecció de Creative Commons (vegeu el peu del blog), que permeten l'ús i la còpia sempre i quan se citi la procedència i l'autoria, que es farà de la següent manera:

Enric H. March. El Rec Comtal
<http://el-rec-comtal.blogspot.com>

En el material fotogràfic i cartogràfic s'especifica l'autor o la propietat. Quan no és així, s'entén que ha estat agafat d'Internet i se'n desconeix l'autor o el propietari. Si els autors o els propietaris no estiguessin d'acord en la publicació del material en aquest blog o si hi ha cap error, poden exposar-ho per correu electrònic a l'adreça <bereshit.bloc@gmail.com> i seran atesos segons els seus desitjos.

23 comentaris:

 1. Hola Enric,
  Felicitats per aquesta iniciativa, és un bloc molt interessant i pot ser de molta utilitat a qui vulgui aprofundir sobre aquesta part de la història de Barcelona.
  Com ja saps estic fent un treball a l'entorn del barri del Poblenou http://projecteicaria.blogspot.com.es/
  darrerament he estat buscant referents cartogràfics i n'he trobat alguns en els que el traçat del rec està clarament indicat, penso que podries ampliar el bloc afegint aquesta informació, què et sembla?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Marta,
   Ja saps que també m'agrada molt el teu bloc.
   Sens dubte, un bon mapa és el que fa més falta per poder tenir ben identificat el Rec Comtal, així que tota documentació serà benvinguda. Fins ara he estat treballant amb el plànol de D.J.M. Serra, de 1891, i d'altres més antic que completen la informació. La part més problemàtica, però, és la de la desembocadura del Rec i la seva relació amb la Vilanova del Regomir.
   La idea, a la llarga, és poder fer un plànol on estiguin ben identificats tots els vestigis perquè pugui servir de guia. Hi estàs convidada.

   Demà hi ha la presentació del llibre "La revolució de l'aigua a Barcelona" al MUHBA, a la Sala Martí l'Humà, a les set del vespre. No sé si arribaràs a veure aquest missatge, però si vols venir podem quedar.

   Elimina
 2. Un blog fantàstic, amb molta informació i molta dedicació, et felicito per la iniciativa i per donar-nos l'oportunitat de conèixer el Rec més a fons... Amb el teu permís comparteixo les fotos i l'enllaç del bloc en el meu grup perquè pugui arribar a més gen,i al mateix temps aprofitaré també per compartir els teus uns altres blocs.

  ResponElimina
  Respostes
  1. I tant, Maite Mar, pots compartir-lo. Encara és un bloc en construcció perquè hi vaig afegint informació. I per descomptat, si algú vol aportar-hi alguna notícia, serà benvingut.

   Elimina
 3. Gràcies Enric, entre tots posem el nostre granet de sorra perquè no s'oblidi la nostra memòria històrica.

  ResponElimina
 4. Este blog es muy interesante y contiene mucha información: enhorabuena.
  Estoy buscando información sobre un molino que, al parecer, había en lo que ahora es la calle Navas, canculo que cerca de donde ahora pasa la calle Mallorca. ¿Me podrían facilitar alguna información? Muchas gracias.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gracias, Anónimo. Del molino de que me hablas no tengo ninguna noticia. En el triángulo que ahora forman las calles Navas de Tolosa, Biscaia i Múrcia durante el primer tercio del siglo XX el Rec aún pasaba al aire y había un puente. En la página "Rec Comtal" puedes ver una fotografía. Si averiguo algo al respecto, ya te lo diré.

   Elimina
 5. Nuevo peligro sobre el rec Comtal.

  Las obras que tiene previsto realizar Adif para un salida de emergencia a su paso por Montcada al lado del actual ambulatorio de la Plaça Lluis Companys, esta previsto que se haga por donde actualmente pasa el Rec Comtal, con lo que es posible que desvien el agua que ahora fluye, cargandoselo para siempre, lo poco queda de este historio Rec.

  Agrupació de Veïns de Can Sant Joan, Email:avvcsj@hotmail.es

  ResponElimina
 6. Ostres, quin desastre! Això no pot tirar endavant! Sabeu si hi ha el projecte en algun lloc de la xarxa per poder veure'l?

  Tingueu-me informat, siusplau.

  ResponElimina
 7. Seguro que en el Ayuntamiento tienen el proyecto, y naturalmente en Adif.

  Si nos enteramos de algo mas os informaremos. De todas formas para mas aclaraciones poneros en contacto con nosotros.

  A.VV. Can Sant Joan telf. 93.564.80.51 de 6 a 8 de la tarde de lunes a miercoles.

  ResponElimina
 8. Hola Enric, com va? Espero que bé.

  Estic preparant un post i tinc un dubte que crec que em podràs aclarir. El llibre en qüestió és "Un d'aquells estius (Els Lluïsos)", d'en Jordi Coca (l'has llegit? a mi m'ha agradat molt). Bé, doncs el llibre està ambientat al Clot, els anys 50. De fet, una part important transcorre a un bar del carrer de la Muntanya, que pel que veig aquí al teu bloc, es diu així perquè aquella zona era coneguda com el barri de Muntanya de Sant Martí. El cas és que els nens de la novel.la van a jugar a un riu...

  “…quan encara feia fred (…) es va imposar d’anar a jugar al riu, és a dir: tota la colla creuava la pista i es ficava al descampat, una mica a l’esquerra, fins a l’abocador on solien buscar trossos de ferro… (…) Ja ha anat una altra vegada a la claveguera de les fàbriques -no era del tot així- i ha vingut fet un fàstic.”


  Tu creus que el lloc on anaven a jugar pot ser el Rec Comtal? és l'únic que se m'acut que pot ser, perquè el Besòs queda molt lluny... però em despista que els nanos en diguin "el riu". D'altra banda, sa mare en diu "la claveguera de les fàbriques" i això sí que quadra amb el que dius que el rec passava per la zona industrial del Clot... També em despista això de "la pista", saps a què es refereix?

  A veure si m'il.lumines amb els teus coneixements... :)

  Moltes gràcies!!!

  ResponElimina
 9. Jordi, no tenia ni idea que aquest llibre estigués ambientat en el Clot. L'acabo de comprar on line! :)

  Sí, al Rec li deien també el riu. Als anys 30 m'explicava mon pare que els nens hi anaven a jugar i que es llançaven a l'aigua des d'un pont. Rabinad, a la citació que esmento de la novel·la "El hombre indigno", també en parla. El que no sé és a quina zona es refereix exactament. La pista que esmenta podria ser la Meridiana.

  De tota manera ho miraré i de seguida que sàpiga res t'ho faré saber.

  ResponElimina
 10. Ostres, genial, Enric!! Moltes gràcies!!! el llibre ja te l'hagués deixat jo si no el tenies! Estem en contacte, gràcies de nou!!!

  ResponElimina
 11. Bon dia Enric!

  Soc membre d'Apropat i és la protecció del patrimoni un dels motius de la nostra associació.

  El Rec Comtal és un dels elements que val la pena conservar i recuperar allà on sigui viable, iniciatives com la teva fan que axó sigui possible, dons el que cal en primer lloc és fer recull de la informació, cosa que ha de permetre un millor i més acurat estudi.

  En una primera lectura del teu bloc, no he trobat cap referència a les ordenances de 1842 i al reglament de 1871 del Rec. Es per aquest motiu que si no disposes d'aquests documents tels puc fer arribar en format pdf.

  Ja diràs.

  Eduard Milan i Garcia

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Eduard.

   En principi només he posat referències documentals quan ajudaven a situar vestigis recents del Rec Comtal. La idea d'aquest blog-guia és la de poder resseguir el traçat del Rec a través de les restes visibles, la toponímia, els records literaris i els personals (la memòria recent). Aquesta és la raó per la qual he prescindit de l'ordenança i del reglament que esmentes. De tota manera, si me'ls envies els hi trobaré un lloc: la informació mai està de més.

   Conec la vostra activitat i el vostre blog, i esteu fent una feina important. Com tu dius, cal preservar el patrimoni, i més quan es tracta d'un patrimoni viu com aquest. Fixa't tu que aquest matí he estat amb els veïns de Can Sant Joan i hem fet un bany popular al Rec i un aperitiu per reivindicar l'ús i la conservació d'un patrimoni que té molta història però que també és una realitat agrícola i lúdica.

   Gràcies un altre cop a tu, Eduard, i a Apropat per la feina i l'interès, i espero que continuem en contacte.

   PS: Si no el coneixes, et passo l'adreça del meu blog principal, Bereshit, on hi trobaràs d'altres articles relacionats amb la preservació patrimonial a Barcelona, com per exemple els jardins terraplenats.

   http://enarchenhologos.blogspot.com

   Elimina
 12. Hola Enric,
  Visc al passeig Lluís Companys i han aixecat el solar del darrera (Rec Comtal) deixant al descobert el Rec Comtal tal com apareix a la foto aèria que tens penjada per il·lustrar aquest tram. Vam avisar l'Associació de Veins. No sé si tu tens notícies del què en pensen fer, si soterrar-lo de nou o quines són les intencions finals. Després d'uns dies amb les obres aturades avui han bombejat l'aigua que duia per buidar-lo. Com que veig que t'interessa el tema i la seva conservació he decidit informar-te. Si vols alguna altra cosa, passa'm sisplau el teu email.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Esperança. Estic assabentat d'aquestes obres perquè visc molt a prop. Vaig fer una foto des de la porta d'entrada al solar, però no es veu gaire cosa. Si ara resulta que han trobat aigua, és una gran notícia, però molt em temo que ho taparan. Originalment, havien de fer un hotel.

   Dijous 23 cap a quarts de dues hi passaré amb els alumnes i professors d'un seminari de paisatges culturals de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, al qual m'han convidat com a guia del Rec, i mirarem d'esbrinar alguna cosa. De tota manera, si tens possibilitat de fer alguna fotografia, seria fantàstic.

   Et deixo el meu correu electrònic: enric.h.march@gmail.com

   Moltes gràcies!

   Elimina
 13. Hola,
  felicitats pel blog l´hem trobat molt interessant i molt ben documentat.
  Som del Fort Pienc i ens agradaria saber si tens una idea aproximada del lloc on estava el Moli d´en Carbonell , sabemque era la tocar de la carretera de Ribes.
  Nosaltres tenim algunes informacions històriques però no acabem de situar-lo. Ens agradaria saber-ho xq quan es va fer la casa de la cantonada del carrer Lepant amb Gran Via cantó muntanya es van trobar restes d´uns murs i l´arqueologa q hi va treballar va dir que eren els murs del Fuerte Pio.
  Aquest és un error important, ja que a tots els mapes el Fort surt sempre entre el mar i la carretera de Ribes, i s´ha anat mantenint en base d´anar citant. Creu que pogués ser una part del moli?
  Moltes gràcies
  Gisela Boronat

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Gisela.

   Jo també m'he trobat diverses vegades el mateix error pel que fa a la situació del Fort Pius, que de cap de les maneres pot estar per sobre de la Gran Via, sinó, com tu dius, per sota de la carretera de Ribes, i crec que el podria situar amb força exactitud.

   Els molins d'en Carbonell havien d'estar entre La Monumental, Marina, carretera de Ribes i Padilla. Antigament, el Rec passava creuant l'illa de La Monumental, però quan es va construir la plaça de toros es va desviar cap a l'illa de Lepant-Padilla.

   Caldria saber l'antiguitat dels murs per poder decantar-se una de tres opcions. Una, que siguin restes del Rec (per tant, l'obra seria de la primera dècada del 1900). La segona, que siguin restes dels molins d'en Carbonell (caldria veure si hi ha obra anterior al segle XIV). La tercera, poc probable) que siguin vestigis d'alguna construcció associada al jardí botànic de la Florida (segona meitat del segle XIX)o de la fibla que hi portava aigua. Si no sabeu què era aquest jardí del vostre barri, us ho puc explicar.

   Fins després de la Guerra Civil no hi consta cap construcció en aquesta illa, per tant, el que hi hagi només pot ser Rec o molins.

   Espero haver estat útil. Si de cas, escriu-me al meu correu per continuar xerrant: enric.h.march@gmail.com

   Una abraçada,

   Enric

   Elimina
 14. Bon dia sóc la Núria, mestra de l'escola Mestre Morera de Barcelona.
  Participem fent un projecte amb el MUHBA anomenat Patrimonia'm en el qual apadrinem elements històrics de la ciutat. Com que som una escola de Ciutat Meridiana, apadrinem el Rec Comtal. Ens agradaria molt que poguessis venir un dia a l'escola a donar-nos suport amb el projecte i a compartir la teva saviesa sobre el tema amb nosaltres.
  Moltíssimes gràcies, esperem la teva resposta amb quelcom

  ResponElimina
 15. Bon dia, sóc la Rosa, arquitecta. M'he llegit el teu llibre, però no m'ha quedat clar: actualment, l'aigua del rec per a què s'utilitza? Només per a regar els horts de Vallbona? Gràcies

  ResponElimina