dilluns, 5 de febrer de 2018

Exposició "Passat, present i futur del Rec Comtal", a Sant Andreu de PalomarEl proper divendres 9 de febrer de 2018 s'inaugura l'exposició "Passat, present i futur del Rec Comtal" al Centre Cultural Can Fabra de Sant Andreu de Palomar. La mostra, realitzada amb el suport del Districte de Sant Andreu i que restarà oberta fins el 2 d'abril, recull tot el material treballat pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu al llarg dels darrers anys i va acompanyada d'un programa d’activitats amb conferències i itineraris pels traçats vius i fòssils del Rec Comtal i dels jaciments arqueològics documentats fins ara.

L’imaginari col·lectiu i la memòria ciutadana de la població barcelonina ha començat els darrers anys a destacar de manera singular el mil·lenari Rec Comtal. En són una mostra la publicació del llibre El Rec Comtal. 1.000 anys d'història (Editorial Viena - Ajuntament de Barcelona, 2016), d'Enric H. March; el II Simposi Internacional d'Arqueologia del Born CCM, enguany dedicat exclusivament al Rec Comtal i que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de març de 2018; i la Taula Comunitària posada en marxa per entitats cíviques i veïnals de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, Vallbona i la Trinitat, amb la col·laboració d'institucions públiques, i que organitzarà la jornada "Rec Comtal, un bé comú" els dies 14 i 15 d'abril de 2018, al Casal de la Mina de Montcada i Reixac i a la Casa de les Aigües de la Trinitat Nova. Aquesta Taula planteja, entre moltes altres coses, la transformació dels espais vius del Rec en zona agrària i en centre d'activitat de lleure, educativa i econòmica que reverteixi en la comunitat.

Documentat des del segle X, però construït abans en unes dates encara per concretar, el Rec Comtal sobreviu en els primers trams del seu recorregut. Aquesta exposició pretén donar a conèixer de forma sintètica i entenedora l’evolució històrica d’aquesta séquia i la seva situació actual dins de la Barcelona postindustrial del segle XXI, així com també dins de Montcada i Reixac, on estan situades la seva mines.

Al mateix temps, es pretén esbrinar quin pot ser el seu futur, que desitgem que sigui el més digne possible amb la col·laboració de les Institucions Públiques i de la pròpia ciutadania a títol col·lectiu i personal.

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) de Sant Andreu de Palomar, des de la seva fundació el 1982, ha desenvolupat una activa i incessant tasca de recerca, defensa i divulgació del tresor patrimonial, històric i ecològic que representa aquesta canalització d’origen medieval. Aquesta exposició recupera, en bona part, l’esperit i alguns materials d’una fins ara única i emblemàtica exposició que tingué lloc l’any 1987 a Sant Andreu, que va ser organitzada pel CEII. La conscienciació de la societat civil sobre la importància social, econòmica, històrica i política del Rec Comtal ens ha d'engrescar a tots a continuar treballant en noves investigacions, en la seva dinamització i divulgació.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada